Dierenartsen

Na een zesjarige opleiding diergeneeskunde ben je klaar om als dierenarts te gaan beginnen. Daarbij is een keuze gemaakt voor gezelschaps- of landbouwhuisdieren of een combinatie daarvan. Maar nu krijg je opeens te maken met tal van vragen en zakelijke beslommeringen die tijdens de opleiding nauwelijks aan de orde zijn geweest. Wil je zelfstandig werken of in loondienst, of toch als waarnemer (ZZP-er). En hoe is het met je fiscale verplichtingen of personeel, (sociale) verzekeringen, vermogensvorming en pensioen.

De adviseurs van DixFortuin hebben reeds vele jaren ervaring bij de financiële begeleiding van dierenartsen en staan je daarom graag terzijde op al deze gebieden. Daarnaast anticiperen wij op actuele en nieuwe wet- en regelgeving. Onderdeel van ons advies is dat er een begroting wordt gemaakt, zodat je inzicht krijgt in inkomsten en uitgaven, zoals het reserveren voor belasting.

In loondienst:

Tegenwoordig gaan veel dierenartsen in dienst bij een collega dierenarts of een maatschap van dierenartsen. Een goed advies over je arbeidscontract is dan van groot belang. Wat is verzekerd door de werkgever, hoe ziet je pensioen eruit en wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid.

Waarnemen:

Naast loondienst starten vele dierenartsen na de opleiding als waarnemer (ZZP-er). Je hebt dan niet alleen vrijheid, maar ook een aantal fiscale voordelen. Daarnaast heb je een variabel en daardoor onzeker inkomen, hetgeen weer lastig kan zijn als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen.

Vrij vestigen:

In geval van het starten van een eigen praktijk zijn wij je graag van dienst met het opstellen van een ondernemingsplan en het (op papier) inrichten van de ideale praktijk. Maar ook attenderen onze adviseurs je op mogelijke (financiële) valkuilen.

Toetreden tot een maatschap:

Wellicht wil je toch als dierenarts je zelfstandig vestigen in maatschapsverband. Dit kan op verschillende manieren en wij begeleiden je bij alle facetten, zoals de aankoop van je eigen praktijk(aandeel). Ook voeren wij de onderhandeling over de overnamesom en kunnen wij de contracten opstellen. Tevens zorgen wij voor de benodigde financiële onderbouwing voor bijvoorbeeld de praktijkfinanciering en helpen je als werkgever met personeelszaken.

Praktijk overdragen:

Natuurlijk komt er ook een moment dat je de praktijk wilt staken en verkopen, maar hoe regel je de opvolging? Wat is de beste (fiscale en financiële) manier om de praktijk te staken?

De adviseurs van DixFortuin geven ook graag advies over de beëindiging van de praktijk. Door jarenlange ervaring weten wij wat er bij komt kijken en wat er allemaal geregeld moet worden.

Contact